Grimstad Energikontor: Veien til energisparing i millionklassen

Dette er historien om hvordan Grimstad kommune har bekjempet «energityver» og redusert strømforbruket med over 12 prosent, resulterende i betydelige økonomiske besparelser og en grønnere fremtid.

I 2017 lanserte Grimstad kommune sitt energikontor med målet om å finne smartere måter å bruke energi på i de 193 kommunale bygningene som utgjør 154 000 kvadratmeter. Dette ble gjort for å redusere energikostnadene og karbonavtrykket.

Det er den nye bevisstheten- og summen av de mange små tiltakene som til slutt skaper resultatene

Energijeger Jarle Olsen

Energikontoret

Energikontoret har to fulle stillinger som overvåker og justerer energiforbruket i sanntid ved å samarbeide tett med byggdrifterne. Dette har involvert bruk av avansert teknologi og adferdsendrende tiltak for å optimalisere energibruk.

Sigvard Laurendz og Kjell Helge Tveide leter stadig etter “energityver”, og overvåker blant annet temperaturen på kommunale bygg, slik at de kan justere ved behov.

Resultater

  • Reduksjon i strømforbruket med over 12 prosent siden 2018.
  • Økonomiske besparelser på over 3 millioner kroner i 2023.
  • Anerkjennelse gjennom tildelingen av Miljøprisen for bærekraftig innsats.
  • Bevisstgjøring av alle ansatte til å bli energijegere

Utfordringer underveis

Noen av utfordringene inkluderte tekniske tilpasninger i eldre bygninger og overbevisning av ansatte og beboere om nødvendigheten av endringer i energiforbruk. Likevel ble utfordringene overvunnet gjennom målrettet innsats.

Plan for videreutvikling

Grimstad kommune er fast bestemt på å opprettholde sitt engasjement for miljøet og søker kontinuerlig etter nye måter å forbedre energieffektiviteten på. Dette inkluderer å oppmuntre alle ansatte i kommunen til å bli «energijegere» og jage etter uutnyttede kilowattimer.

Grimstad kommune vant i 2023 Miljøprisen til Ishavskraft. Som premie fikk de en video, samt blomster, heder og ære. Videoen kan du se ovenfor. 

Tilknyttede partnere

Grimstad kommune

Gå til nettside

Klimapartnere er nå i hele Norge. Ta kontakt med ditt lokale kontor dersom du har spørsmål eller ønsker å bli partner.

Kart over klimapartner-regioner