Verdens første betonghotell

Betonghotell

Sola Betong anser anser seg for å være verdens første til å etablere «Betonghotell». Betongselskapet i Rogaland tar vare på overskuddsbetongens egenskaper på slutten av dagen og «overnatter den» slik at den kan benyttes som et fullgodt produkt påfølgende dag. Med miljøgebyr og betonghotell, har Sola Betong redusert mengden overskuddsbetong med 80 prosent.

Hvorfor er dette viktig

Sementproduksjon står for ca. fem prosent av verdens totale Co2-utslipp. Det betyr også store muligheter for å kutte utslipp i bransjen.

Vil øke gjenbruket av returbetong

Hovedfokuset er å øke gjenbruket av returbetong fra byggeplasser. Returbetong oppstår på grunn av at kundene har bestilt mer betong enn de kan ta i mot og derfor må dette tas i retur.

Sola Betong tilbyr betong i egne lavkarbonkvaliteter som har en betydelig reduksjon i Co2 utslippet i forhold til bransjenormen for tilsvarende produkter. Lavkarbonbetong produktene og den nyeste praksisen der de retarderer og overnatter betongen slik at den beholder egenskapene over natten og kan benyttes som et fullverdig, ferskt produkt påfølgende dag. Betong som er til overs, lagres på en spesiell måte som utsetter størkningen av betongen. Ved denne typen lagring, er betongen like fin dagen etter og kan blandes i ny betong.

Man oppnår to ting ved å lagre betong over natten: Mindre avfall og redusert produksjon av ny betong. I 2018 overnattet 1000 kubikk betong, det vil si at det ble spart miljøet for hele 300 000 kg ny sement.

Med et CO2-innhold på 320 kg/mfor vanlig konstruksjonsbetong, utgjør det en besparelse på 320 000 kg CO2 ekvivalenter. For å motivere de ansatte, blir 100 kroner for hver kubikk med betong som overnattes, satt av til personalkassen. I 2018 resulterte dette i en pott på 100.000 kroner til sosiale aktiviteter. Dette er en fantastisk måte å kommunisere og dele gevinsten av bærekraftsarbeidet i selskapet og er et supert eksempel på hvordan man både skaper og sprer engasjement internt!

Tilknyttede partnere

Flere grønne løsninger

Klimapartnere er nå i hele Norge. Ta kontakt med ditt lokale kontor dersom du har spørsmål eller ønsker å bli partner.

Kart over klimapartner-regioner