Gir nytt liv til ting som skulle havnet i bosset

Gjenstander som kunne vært kastet

BIR har åpnet et gjenbrukstelt på Espehaugen gjenvinningsstasjon fylt med mange skatter. Allerede etter tretti minutter var teltet halvtomt.

Gjennom sommeren har renovasjonsselskapet BIR hatt et kartleggingsprosjekt for å måle potensialet for gjenbruk på gjenvinningsstasjonene deres. Som en del av dette prosjektet har fem ReDu-studenter hatt som sommerjobb å redde skatter fra å bli kastet.

Studentene har stått ved avfallscontainerne på Espehaugen gjenvinningsstasjon hvor de har spurt kundene om de kunne få se hva som skulle kastes, for å se om noe hadde gjenbruksverdi. Blant det som skulle kastes var designerstoler, flotte tepper, serviser og retro-spill. Alle gjenstandene ble deretter veid og vasket før studentene stilte de frem i gjenbruksteltet til kunder som kunne få tingene med seg hjem – helt gratis.

Stor interesse

Etter å ha reddet gjenstander i omtrent en uke var hele teltet fullt av skatter. Allerede tretti minutter etter BIR åpnet gjenbruksteltet for kundene var det halvtomt.

Prosjektet har vist at det er stor interesse for gjenbruksvarer. Vi trodde det skulle få stå noen uker til, men det har vi ikke nok varer til

Lisa Lønne Myre, prosjektleder i BIR

Prosjektet holdes separat fra BIRs brukthaller – hvor kunder leverer gjenstander til gjenbruk på eget initiativ. På den måten får de målt «merpotensialet» som eksisterer for gjenbruk, ifølge Myre.

Kan ting få et nytt liv?

I tillegg til å redde bruksting og skatter fra gjenvinningsstasjonene har studentene også jobbet med å finne ut hvordan BIR kan redde mest mulig av det som kastes og hvor mye som potensielt kan reddes, som en del av kartleggingsprosjektet.

– Så langt har studentene gjort en fantastisk jobb, og jeg er helt sikker på at de vil komme opp med mange gode tiltak som vi i BIR kan jobbe videre med for å bidra til at brukbare ting ikke blir kastet, men heller får nytt liv, sier Myre.

To av ReDu-studentene som har jobbet med BIRs kartleggingsprosjekt denne sommeren, (f.v.) Astrid Steine Børve og Marit Ommundsen Sæther.
To av ReDu-studentene som har jobbet med BIRs kartleggingsprosjekt denne sommeren, (f.v.) Astrid Steine Børve og Marit Ommundsen Sæther.

Tilknyttede partnere

Flere grønne løsninger

Klimapartnere er nå i hele Norge. Ta kontakt med ditt lokale kontor dersom du har spørsmål eller ønsker å bli partner.

Kart over klimapartner-regioner