Bier på bytak

Bier-Grieghallen-foto-Grieghallen

På taket av Grieghallen er det biene som regjererer. De rundt 350 000 flittige biene som holder til her, gjør en livsviktig jobb for byens grøntområder – og produserer kortreist honning til glede for bergensere og besøkende.

Biene er en truet art, og midt i byen er det særlig gunstig å få opp bestanden. Hele nærområdet rundt Grieghallen i Bergen, med Nygårdsparken og Lille Lungegårdsvann, har gode tilholdssteder for biene. Ca 350 000 bier flyr fra Grieghallen til Nygårdsparken og Byfjellene for å sanke pollen til økologisk honningproduksjon.

Birøkter Manuel Hempel har en givende jobb med å ta vare på bikubene på taket av byens storstue.

– Vi er glade og stolte over at det arbeides hardt gjennom sommerhalvåret og vi kan høste kilovis med honning, sier Hempel. –  I 2020 var Griegbees de beste i byen og produserte ca. 300 kg byhonning totalt.

Direktør i Grieghallen, Olav Munch, er også stolt over å få være vertskap for biene. Han viser frem en honningkrukke merket «Grieg Bees» – en populær gaver til Grieghallens artister og gjester.

Honning fra biene på Grieghallen
Honning fra biene på Grieghallen

– For Grieghallen sin del kreves det lite. Vi får gleden av å gi honning til artister, benytte kortreist mat til middag og konferansegjester og selge honningen til begeistrede bergensere.

Munch og birøkter Hempel oppfordrer andre til å følge Grieghallens eksempel, og stille takareal til rådighet for å øke bestanden av bier i byen.

– Det skal så lite til. Det er mange dyktige birøktere som står klar for å gjøre det samme på andre steder.

Tilknyttede partnere

Flere grønne løsnigner

Klimapartnere er nå i hele Norge. Ta kontakt med ditt lokale kontor dersom du har spørsmål eller ønsker å bli partner.

Kart over klimapartner-regioner