Avokado som farge til t-skjorter

Vi føler oss inspirert av samarbeidet mellom Ostehuset og D2 merch.

Klimapartner Ostehuset har stort fokus på å redusere matsvinnet. Men hva med matavfall, det som ikke kan brukes til mat, slik som skrell og avkutt, kan det brukes til noe?

Hos Ostehuset i Stavanger blir det brukt minst 100 stykk avokado hver uke, dette gir en del avfall. Men kan skallet brukes til noe?

D2 merch leverer «merch» til blant annet artister, festivaler men også i økende grad til virksomheter, og de har sterk fokus på og interesse for bærekraft.

I 2021 var både Ostehuset og D2 deltakere på Pioneer konferansen, og det ble starten på et vennskap basert på å ta bærekraftige valg. Sammen kom de på ideen at avokadoskall fra Ostehusets kjøkken, kan brukes til å farge tøy.

Idè førte til handling, og på Barnas Mablis festival i 2023 ble t-skjortene farget med avokadoskall.

Et fint steg mot biosirkularitet; avfall som en ressurs, og muligens kan andre grønnsaksrester brukes til farge?

Norge ligger på europatoppen i inntak av avokado, og i 2022 ble det importert 15 493 tonn avokado. Hvorav 30% av avokadoens vekt er skall og stein.

Avokado er en frukt, og ikke en grønnsak som mange tror. Den anbefales på grunn av sitt gode innhold av umettete fettsyrer. Og dens kremete konsistens gjør den veldig anvendelig i salater, på brødskiven, som dipp og i smoothie.

Den største utfordringen i avokado produksjon er det høye vannforbruket, avokado treet trenger store mengder vann. Ved å stille krav til hvilke områder avokadoen importeres fra, at området har fokus på energi- og vanneffektivt utstyr og tilgang på vann, vil avokado produksjonen være mer bærekraftig. Her er det store variasjoner på områder i samme land.

Når det kommer til utslipp av CO2 er en utfordringen hva avokadoen skal sammenlignes med. På grunn av avokadoens unike næringssamensetning blir det feil å sammenlikne den med feks gulrot eller eple, det er heller ikke korrekt å sammenligne med fisk eller kjøtt.

1 kilo avokado slipper ut 0,43 kg CO2 ekvivalenter, mens 1 kg gulrot gir 0,15 kg i utslipp. Oppdrettslaks derimot slipper ut 8,20 kg CO2e per kg laks.

Visste du at…..

Klimapartnere er nå i hele Norge. Ta kontakt med ditt lokale kontor dersom du har spørsmål eller ønsker å bli partner.

Kart over klimapartner-regioner