Vi tok en prat med Atea, som har utmerket seg i sitt bærekraftsarbeid

Salgsdirektør Thomas Andre Åsvang Karlsen forteller at Atea har jobbet systematisk og metodisk med bærekraft i en årrekke, noe som har gitt resultater i form av utmerkelser for bærekraftsarbeidet – som Global100 og platinum-rangering fra EcoVadis fire år på rad. 

Atea er blitt kåret til et av verdens 100 mest bærekraftige selskaper av den prestisjetunge Corporate Knights Global 100-indeksen, som er en rangering av bedrifters bærekraftytelse, og hedrer bærekraftsinnsatsen til de børsnoterte markedslederne i forskjellige bransjer.  Rangeringen er basert på en analyse av bærekraftspraksisen til 6720 selskaper fra hele verden, utført av Corporate Knights. For å kvalifisere må et selskaps bruttoomsetning være mer enn 1 milliard amerikanske dollar og selskapet må være børsnotert. Atea ble anerkjent som det mest bærekraftige selskapet globalt innen IT-tjenestebransjen (IT Sevices Division). I tillegg er Atea blant de ti beste selskapene fra Nord-Europa, og topper listen over norske selskaper.

EcoVadis er en global organisasjon som hvert år evaluerer virksomheter på tvers av 200 bransjer og over 160 land innen bærekraft og samfunnsansvar. Som en del av EcoVadis’ bærekraftsvurdering, så de på Ateas bærekraftytelse på flere områder: miljø, etikk, bærekraftige anskaffelser, samt arbeidskraft og menneskerettigheter.   Atea har blitt tildelt den høyeste vurderingen i miljømessig og sosial ytelse av EcoVadis, en rangering på platinumnivå blant de 1 % beste av mer enn 90 000 selskaper som er evaluert.

Ikke alle virksomheter har en plass i en sirkulær, ressurseffektiv og klimanøytral fremtid. Det er ikke lenger tilstrekkelig å ha en bærekraftstrategi eller klimaplan, virksomheter må ha en transformasjonsplan med bærekraft i alle ledd. I Atea har vi ikke alle svarene på de vanskelige spørsmålene, men vi har ambisjoner og endringsvilje og det er fantastisk når det gir resultater og dette anerkjennes i form av kåringer som dette.  Uavhengige tredjepartsverifiseringer av både målene vi setter oss og planene vi legger for å nå disse målene forteller oss at selv om også vi har en vei å gå, så er vi på rett kurs. 

FN publiserte en rapport i fjor hvor de slo fast at vi trenger digitale løsninger for å løse minst 70% av alle bærekraftsmålene vi har forpliktet oss til. Norge skal kutte 55% av klimagassutslippene våre innen 2030 (sammenlignet med 1990 som baseår), til nå har vi kuttet 5% – farten må opp og vi må ta i bruk kraften i teknologien og digitale løsninger om vi skal lykkes. Det er en balansegang å både feie for egen dør og samtidig være en bidragsyter i selve problemstillingen, og derfor er det ekstra hyggelig med anerkjennelser som dette som forteller oss at vi er på riktig vei i vår eget arbeid samtidig som vi bidrar til det grønne skiftet med å bygge Norge med IT.

Kildehenvisning til FN sin rapport der de slår fast at vi trenger digitale løsninger for å løse minst 70% av alle bærekraftsmålene vi har forpliktet oss til:  Home – Taking Stock (sdg-digital.org)

I mai 2024 ble Atea kåret til en av Europas klimaledere i 2024 av finansavisen Financial Times, for tredje år på rad. Europe’s Climate Leaders 2024 er en liste over 600 europeiske selskaper som har kuttet mest i sine utslipp fra 2017 til 2023. Financial Times og Statista kartlegger titusenvis av europeiske virksomheters direkte og indirekte utslippskutt, og vurderer åpenhet på rapportering av indirekte utslipp knyttet til kjøp av andre varer og tjenester. I tillegg vurderes blant annet bærekraftsmål og andre indikatorer på virksomhetenes forpliktelse til å redusere utslipp.  Årets utgave av Europe’s Climate Leaders viser at Atea er nummer 6 på listen innen sektoren «Internet, cloud & software». IT-selskapet fikk totalt 73.4 poeng og en 120. plass. Dette er tredje gang Atea blir anerkjent som en av Europas klimaledere. Første gang var i 2021.

Totalt er det 22 norske selskaper på listen. De andre norske virksomhetene er Rema 1000, Storebrand, Sparebanken Vest, Europris, DNV, Telenor, Posten Norge, Schibsted, DNB, Borregaard, Orkla, DOF Group, Kongsberg Automotive, Mowi Group, SalMar, Norwegian Property, Tomra Systems, Prosafe, AF Gruppen, Aker Solutions, og Odfjell. I 2023 var det kun 11 norske virksomheter på listen. 

Det er gledelig å se at Norge har doblet antall virksomheter i kåringen fra Financial Times og vi i Atea tar gjerne en prat med dem som er nysgjerrige på å lære hvordan vi jobber med vårt bærekraftsarbeid.

Klimapartnere er nå i hele Norge. Ta kontakt med ditt lokale kontor dersom du har spørsmål eller ønsker å bli partner.

Kart over klimapartner-regioner