Ny klimapartner Vill Mer

Villhusetfasade-scaled

«Vi vil bygge steder våre barn vil at våre barnebarn skal bli gamle. Derfor må vi skape brobygging i søken etter langtidsperspektivet.»
– Agnes Tvinnereim, Vill Mer

VILL er et fellesskap av arkitekter, designere, interiørarkitekter, scenografer, agronomer og sosiale entreprenører som har base i det vakkert renoverte Villhuset i Nikolaikirke-allmenningen, like bakenfor Bryggen i Bergen. Et slags «huset med det rare i der oppdragsgivere og kunder kan treffe vår kunnskapsrike tverrfaglighet», som de skriver på sine nettsider. Fellesskapet består av flere selskaper og satsingsområder som jobber for en bedre verden. Det er selskapet VILL MER som signerte som Klimapartner 26. januar 2023.

Hvorfor bli Klimapartner?

Agnes Tvinnereim, en av gründerne bak fellesskapet, sier at motivasjonen deres til å bli Klimapartnere er å styrke fellesskapet, der flere kan dra i samme retning. Vi ønsker nettverk å spille på lag med og bygge styrke gjennom inspirasjon og samarbeid.

Agnes Tvinnereim, VILL MER

– Hvordan er VILL MER sitt arbeid viktig for å få til det grønne skiftet?

– Vår tilnærming er basert på at vi må jobbe på en rekke nivåer parallelt, for å få til gode endringer som varer. Vi vet at dype endringer må springe ut fra, og forankres i, individene i organisasjoner og fellesskap. Derfor jobber vi med kapasitetsbygging for bærekraft i organisasjonen, og utvikler konkrete løsninger for oppdragsgivere, samtidig som vi utfordrer systemene som holder oss fast. Veldig mange av svarene vi trenger finnes allerede rundt oss, og vår rolle er å åpne for refleksjon og felles jakt på de gode løsningene for hver enkelt kunde.

– Har du noen eksempler på prosjekt dere har som kan gjøre en forskjell?

– VILL MER jobber med en bredde av prosjekter med fokus på bærekraftig transformasjon. Vi bygger endringskapasitet i mennesker, organisasjoner og skaper rommene vi trenger for å endre oss.

Festallmenningen, gjør vi på oppdrag fra Festspillene. I 2022 samlet vi 200 kjøkkenstoler fra bergenske hjem, som et gjenbruks og identitetsskapende element i byens felles møteplass. Målet med Festallmenningen er å senke terskelen for å finne sammen på tvers av skillelinjer og skape genuine opplevelser av at vi er omgitt av bra folk, et viktig fundament for det bærekraftige samfunnet.

Hos en rekke bedrifter og på flere av byens videregående skoler jobber vi med å innrede lokaler med impact. For oss er interiør, arkitektur og design gode verktøy for å bygge rom for endring, og utløse potensialet som finnes i fellesskapet. Gjennom innsikt og felles arbeid, skaper vi rom som trekker i samme retning som oppdragsgivers visjon, mål og ønske om samfunnseffekt.

Et tredje eksempel er et initiativ som kommer fra fellesskapet. VILL OPP oppsirkulerer avfallsprodukter fra byggenæringen til nye produkter. Det første produktet er et kubbegulv som allerede er lagt, og flere tusen kvadratmeter er i bestilling.

Ombrukte møbler og kubbegulv i Asplan Viaks lokaler i Bergen. Foto: Klimapartnere

Kubbegulv

Et av kubbegulvene til VILL OPP, som VILL MER omtaler, har vi sett. Det pryder Asplan Viaks nyinnredede lokaler i Markeveien 1 i sentrum av Bergen. Hele interiøret er preget av ombrukte materialer, møbler – og andre kreative løsninger som oser av tid, levd liv og varighet. VILL Arkitektur har prosjektert bygget, mens Asplan Viak har hatt interiørfagene.

– Vi skal skape nye forretningsmodeller og nye arbeidsformer basert på innovative løsninger, sirkulær forståelse og bærekraftig kunnskap. VILL jobber med en helhetlig tilnærming til bærekraftsbegrepet der sosial, miljømessig og økonomisk bærekraft er likeverdige faktorer og godt synlig i alle våre prosjekter, sier Agnes Tvinnereim i VILL MER.

Klimapartnere er nå i hele Norge. Ta kontakt med ditt lokale kontor dersom du har spørsmål eller ønsker å bli partner.

Kart over klimapartner-regioner