Klimapartnere Vestlands juleavslutning var preget av glede over partnerveksten i 2022 – tross turbulens i en verden som leter etter nye veier for klima og natur.
– Det er fantastisk å få disse to med på laget. Dette er aktører som gir tyngde og handlekraft inn i partnerskapet, sier leder av Klimapartnere Vestland Renate Nedregård.
Under tirsdagens juleavslutning med Klimapartnere Vestland annonserte nemlig Helene Frihammer og Agnes Tvinnerheim, fra henholdsvis NHO Vestlandet og Vill Mer, at de blir partnerskapets ferskeste klimapartnere.
Klimamøte i Statoils gamle feststue
I tre år har fylkeskommunen campet midlertidig i Statoils tidligere hovedkvarter på Sandsli, mens de venter på innflytting i nytt fylkeshus i februar 2023. Der har også Klimapartnere Vestland hatt sitt hovedkvarter. Tirsdag var den ærverdige loftstuen til fylkeshuset pyntet og «gløgget» for å ønske partnere velkommen til en første og siste juleavslutning i de historiefylte lokalene.
– Vi har gledet oss til dette i et helt år. Loftstuen her på fylkeshuset er perfekt for en slik juleavslutning, og den har en unik historie som gjør det veldig spesielt å invitere våre klimapartnerne inn, sier leder av Klimapartnere Vestland, Renate Nedregård.
I tillegg til julegløgg, twist og pepperkaker fikk deltakerne servert skillingsboller fra gründerklimapartner Mer Enn, med krokete gulerøtter som hovedingrediens. Disse krokete gulrøttene ville normalt blitt kastet, men Mer Enns forretningsmodell er å gi dem et nytt liv som ingredienser i smakfulle bakvarer.
– De hjalp oss veldig med å skape en sunnere og mer bærekraftig juleavslutning, sier Nedregård.
Turbulent år og lite tid igjen
I en «fireside talk» ved peisen inviterte Nedregård, Helene Frihammer og Lars Henrik Paarup Michelsen i Norsk Klimastiftelse til en samtale om klimaåret som snart er over, og veien videre i 2023.
2022 har vært et år preget av flere akutte kriser. Pandemien har blitt avløst av en krig i Europa, og prisene har økt kraftig. Hvilken posisjon får klimakrisen i «konkurranse» med så nærliggende problemstillinger? Både Frihammer og Michelsen var enige om at selv om det har vært både gode og dårlige nyheter det siste året, så er totalen at vi ser en økt vilje til handling og samarbeid for å gjennomføre det grønne skiftet.
– Men noen av tiltakene som gjøres er i en annen drakt enn grønn omstilling. Overgangen til fornybar energi har blitt et geo- og sikkerhetspolitisk spørsmål. Mens i USA ser man det vedtas milliardpakker for å forebygge inflasjonen, som egentlig handler om å spytte millioner inn i grønn omstilling, sa Michelsen.
– Tempoet må opp
For Norges del ligger utfordringen først og fremst i tempo og verdiskapning mente de to.
– Utslippskuttene fram mot 2030 skal være fire ganger høyere enn kuttene vi har klart de siste 31 årene, så det sier seg selv at mye må skje raskt, sa Michelsen.
– Jeg er rimelig trygg på at vi kommer til å klare selve omstillingen og få gjort kuttene, men jeg er mer skeptisk til om vi klarer å oppskalere og skape forretninger ut av det slik at vi holder en frontposisjon internasjonalt, sa Frihammer.
Ett år på overtid
Planen var egentlig å invitere til julegløgg i loftstuen allerede i fjor, men en oppblomstring av pandemien tvang arrangementet over i den digitale verden. Siden den gang har Klimapartnere Vestland vokst med 14 partnere og hatt seks samlinger hos ulike partnervirksomheter.
– Det føles som en evighet siden, og mye har skjedd siden den gang. Vi slutter aldri å la oss inspirere av det engasjementet og de løsningene våre partnere byr på, og da er det veldig fint å kunne invitere til en avslutning i vår egen loftstue, sier Nedregård.