Lagrer overskuddsenergi med brukte elbilbatterier

Trosvik Skole

På Trosvik skole skal brukte elbilbatterier få nytt liv. Sammen med solcellepaneler skal de sørge for at skolen blir mer selvforsynt med strøm.

Gjenbruk av elbilbatterier

Fredrikstad kommune går foran og tar i bruk brukte elbilbatterier for å lagre energi. Forlenget levetid på de brukte elbilbatteriene bidrar til å redusere systemets miljøpåvirkning og bevare kritiske mineraler og andre naturressurser. Ved å kombinere solcelleanlegg med gjenbruk av batterier, skal skolen kunne lagre overskuddsenergi og redusere kostnader.

Batterianlegget på skolen settes i drift høsten 2023. Det skal blant annet bidra til at bygget kan bruke sin egenproduserte solenergi når strømprisene er høyest, og bidra til å stabilisere strømnettet. I dag vurderer Fredrikstad kommune solceller i alle nybygg- og takrehabiliteringsprosjekter.

Informasjon om Trosvik skole:

  • En av de største barneskolene i Fredrikstad kommune, med nytt bygg på 2500 kvadratmeter etablert i 2018.
  • Installert geovarmeanlegg og et 44 kWp solcelleanlegg som er integrert i det nye taket.
  • Første av Fredrikstads kommunale formålsbygg som fikk solceller på taket, og vil også bli det første bygget som får installert batterisystem for å utnytte solenergien bedre.

EU-prosjekt på sirkulærøkonomi

Initiativet er en del av EU-prosjektet, TREASoURcE. Her bidrar både Viken Fylkeskommune og Fredrikstad kommune til å utforske sirkulærøkonomi og bærekraftige løsninger.

Les mer om TREASoURcE-prosjektet her.

En del av prosjektet er å installere stasjonære batterisystemer med brukte elbilbatterier ved to demonstrasjonsanlegg i Norge og ett i Finland. Trosvik skole utgjør altså det ene demonstrasjonsanlegget i Norge og det andre finner du på Rudskogen Motorsenter.

Denne implementeringen vil bidra til å øke kunnskapen om batterigjenbruk, og demonstrere hvordan stasjonære batterisystemer kan bidra til å balansere energibehovet.

Tilknyttede partnere

Fredrikstad kommune

Gå til nettside

Klimapartnere er nå i hele Norge. Ta kontakt med ditt lokale kontor dersom du har spørsmål eller ønsker å bli partner.

Kart over klimapartner-regioner