Lager bakst av kasserte gulrøtter

Vekstselskapet MER ENN har laget business av å redusere matsvinn. Ved å tilsette gulrot som ingrediens i deig, redder de hvert år flere tonn gulrøtter fra å bli kastet – og får saftig bakst som resultat.

FN har estimert at en tredjedel av all mat som produseres i verden aldri blir spist. I Norge utgjør dette mer enn 450 000 tonn spiselig mat, ifølge offisielle tall fra regjeringen.no. Dette tilsvarer rundt 85 kg per innbygger. Det er en del av dette problemet MER ENN ønsker å bidra til, ved å redusere matsvinn i produksjonsleddet. I sine produkter tilsetter de gulrøtter som ellers ville blitt kastet fordi de har feil form eller størrelse.

Inspirert av Norway Cup

Ideen oppsto da gründeren bak selskapet, tidligere fotballspiller og landslagsspiller Ingrid Spord så matsjokket på NRK. Der fikk man se hvordan gulrøtter som ikke har rett form og utseende, blir kastet før de når butikkene. Under Norway Cup i 2017 ble Ingrid som landslagsspiller invitert til Ekebergsletta på tur med daværende Statsminister Erna Solberg hvor de gikk fra bærekraftsmål til bærekraftsmål. Dette var en stor inspirasjon, og nå var det på tide å gjøre ideen om til handling. Sammen med trener og kokk Jan Steinar Sleen startet hun å utvikle et sunt, enkelt og godt alternativ til pizzabunn – pizzabunn med gulrøtter.

Focaccia og skillingsboller

Teamet i MER ENN utforsket ulike oppskrifter og testet dem på ulike grupper både i og utenfor matbransjen. Etter at oppskriften på pizzabunnen var klar, startet en lang og grundig prosess med å få produktet ut i butikkene. Etter en vellykket markedsavklaring var pizzabunnene klare for butikkene.

Ved å bruke MER ENN produkter er man direkte med å bidra til mindre matsvinn i produksjonsleddet. Vi bistår også våre samarbeidspartnere med tall og info til bærekraftsrapporten deres. I tillegg har vi utviklet en kalkulator som gir våre samarbeidspartnere info om hvor mye de har vært med å reddet, og hva det har å si av ungåtte utslipp.

Gründer og eier av MER ENN, Ingrid Spord

Siden har gründerbedriften jobbet videre med produktutvikling og merkevarebygging. De har utviklet flere produkter som focaccia, pizzabolle, skillingsbolle og gulrotkake, som nå leveres til en rekke aktører rundt omkring i Norge via ASKO og Servicegrossisten. Nylig skrev de blant annet avtale med SIN innkjøp som omfatter alle studentsamskipnadene i Norge, deriblant Sammen. Så nå kan studenter på Vestlandet være med å redde gulrøtter når de kjøper lunsj i kantinen eller kaffebarene.

Grønn innovasjon

MER ENN er et godt eksempel på hvordan bærekraftsutfordringer kan bli til en bedrift. Ved å ta tak i problemet med matsvinn og utvikle en løsning som bruker gulrøtter som ellers ville blitt kastet, har de skapt en forretningsmodell som både er miljøvennlig og lønnsom.

Du kan lese mer om MER ENN her.

Hør mer om MER ENN i denne episoden av Operasjon Nullutslipp.

Tilknyttede partnere

Klimapartnere er nå i hele Norge. Ta kontakt med ditt lokale kontor dersom du har spørsmål eller ønsker å bli partner.

Kart over klimapartner-regioner