Gjør det enklere for barnehager å velge trygge, giftfrie produkter

Norengros barnehager

Etter at undersøkelser viste hvor mange giftige produkter barn utsettes for hver eneste dag, bestemte Private Barnehagers Landsforbrund (PBL) og Naturvernforbundet seg for å ta opp kampen mot miljøgifter i norske barnehager. Med seg på laget har de Norengros og Lekolar – de to største leverandørene av barnehageprodukter i Norge.

Inspirert av tilsvarende arbeid i Sverige

Prosjektet for å gjøre norske barnehager plast- og giftfrie er inspirert av tilsvarende arbeid i Sverige, og ble satt i gang etter at undersøkelser avslørte at flere av produktene som leveres til barnehager inneholder og avgir miljøgifter. PBL, Naturvernforbundet, Norengros og Lekolar går nå sammen om et langsiktig mål – å gjøre norske barnehager helt frie for produkter som inneholder plast og miljøgifter. Opplegget som skal gjøre målet til virkelighet innebærer opplæring av både barnehagebarn og -ansatte, og innkjøpsordninger som gjør det enklere å velge trygge, giftfrie produkter til de minste. For administrerende direktør i PBL, Arild M. Olsen, var det en enkel oppgave å få med de største leverandørene på laget.

Norengros’ salgs- og markedsdirektør, Lars Kristiansen, forteller at de setter utrolig stor pris på initiativet, og at Norengros vil legge til rette for å gjøre det så enkelt som mulig å velge produkter som verken er skadelige for de små eller naturen.

Esmark i Naturvernforbundet er enig i at gode innkjøpsrutiner er avgjørende for at prosjektet skal lykkes.

– Det handler om å ha gode rutiner når det kjøpes inn produkter – og at vi forsøker å unngå plastprodukter. Det finnes ikke bare farlige kjemikalier i gamle plastleker, men dessverre også i en del nye. Man kan også velge engangsartikler i andre materialer enn plast.

Tilknyttede partnere

Naturvernforbundet Østfold

Gå til nettside

Flere grønne løsninger

Klimapartnere er nå i hele Norge. Ta kontakt med ditt lokale kontor dersom du har spørsmål eller ønsker å bli partner.

Kart over klimapartner-regioner