Gjenbruksbod for studenter

Gjenbruksbod Studentsamskipnaden på Vestlandet

En students skrot kan være en annens skatt. I Førde og Sogndal slår Studentsamskipnaden på Vestlandet to fluer i en flekk og reduserer avfall samtidig som de skåner studentlommeboka med sine gjenbruksboder.

Tema: Sirkulær økonomi

For å nå klimamålene er det helt essensielt av vi går fra en lineær bruk og kast økonomi til en sirkulær økonomi. I en sirkulær økonomi utnytter vi naturressurser og produkter effektivt og så lenge som mulig, i et kretsløp der minst mulig ressurser går tapt. Omstillingen til sirkulær økonomi innebærer endringer i design (design for sirkulær økonomi), produksjon, valg av produksjonsmetoder og forbruksmønster (Kilde: Miljødirektoratet)

For studenter med dårlig råd kan det være utfordrende å finne rom i økonomien til å kjøpe seg diverse utstyr til studentboligen. Samtidig forlater mange kopper, kjeler og kar når de forlater studentboligen sin etter endt studietid. I Førde og Sogndal har Studentsamskipnaden på Vestlandet funnet en løsning som både reduserer avfall og gir økonomivennlig tilbud til studentene. Ved studentboligene er det satt opp gjenbruksboder hvor studenter kan levere utstyr de ikke har bruk for lenger, og plukke utstyr de kan ha nytte av. Helt gratis.

– Bakgrunnen var at driftsansvarlig så at mye, fult brukende, utstyr ble kastet da studentene flyttet fordi de ikke tok det med seg. Nå kan de sette fra seg ting i ikke trenger i gjenbruksboden til glede for andre studenter, og miljøet. Det kan være alt fra kjøkkenutstyr til pyntegjenstander, DVD-er og så videre, sier regionsdirektør i Saman Førde og Sogndal, Monica Solheimnes.

Visste du at Norge er i Europatoppen på bruk og kast?

Klimapartnere er nå i hele Norge. Ta kontakt med ditt lokale kontor dersom du har spørsmål eller ønsker å bli partner.

Kart over klimapartner-regioner