Har naturtak på verdens mest bærekraftige møbelfabrikk

Naturtak på Vestre

Klimapartner Svein Boasson AS viser at det er mulig å bygge grønt selv om det er industri. De har gjenskapt vegetasjonen fra skogbunnen på taket til verdens mest bærekraftige møbelfabrikk.

Midt i furuskogen i Magnor finner du verdens mest bærekraftige møbelfabrikk. Fredag var den offisielle åpningen av Vestres nye fabrikk, The Plus. Det hele ble markert med en åpningsfestival, hvor Klimapartnere Innlandet og  Klimapartnere Vestland var til stede.

På The Plus produserer Vestre ferdige utemøbler som eksporteres til hele verden – på en bærekraftig måte. Sammen med arkitektfirmaet BIG har de skapt en ny typologi hvor mennesker, produksjon, teknologi, arkitektur og natur er integrert i hverandre.

– Dette er en stor inspirasjon for industrien i Norge, sier Renate Nedregård, leder i Klimapartnere Vestland. 

PÅ OMVISNING I FABRIKKEN: Renate Nedregård, leder Klimapartnere Vestland, sammen med Amund Kristiansen, leder Klimapartnere Innland.

Etablert naturtak 

Svein Boasson AS er klimapartner i Klimapartnere Vestland og står bak de innovative løsningene på taket av fabrikken. Gjennom datterselskapet Mattak, har de forflyttet vegetasjonen fra skogbunnen på tomten til taket – sammen med solceller. Her skal teknikk og grønt være vevd sammen. Det grønne taket har en kjølende effekt på solcellene. På denne måten unngår man det produksjonsdroppet man ellers ville fått når det blir varmt på taket. Vegetasjonen som er plantet på taket bidrar dermed til å få mer ut av solcellene. 

– Vi tilfører mer økologi enn hva det faktisk var i området til å begynne med, forteller daglig leder Sigurd Boasson på toppen av taket under åpningen. 

TRE I HJERTET AV FABRIKKEN: Midten av fabrikken er åpent for allmennheten hvor man kan gå opp og ned fra taket.

Klimapartnere er nå i hele Norge. Ta kontakt med ditt lokale kontor dersom du har spørsmål eller ønsker å bli partner.

Kart over klimapartner-regioner