Tønsberg og Drammen kommuner har fått en rekke temakart utviklet av NIBIO (Norsk institutt for bioøkonomi) som verktøy i arealplanleggingen. Hensikten med kartene er å se klimagassutslipp, klimatilpasning, karbonlagring og naturmangfold i sammenheng for å styrke betydningen av grøntstruktur og økosystemer i arealbruksvurderinger.
Hva inneholder de ulike temakartene?
Temakartene viser ulike miljø- og arealforhold:
Andel nedbygd areal:
- viser andel av bebygd område som ikke består av vegetasjon eller jorddekke.
Vegetasjonsfaktor:
- viser tilstedeværelsen av vegetasjon
Skogtyper:
- viser treslag og skogklassifisering (bonitet).
Utslipp og opptak av klimagasser:
- viser opptak og utslipp av klimagasser ved dagens arealbruk, og opptak og utslipp av klimagasser ved nedbygging av arealer
Overvann:
- viser tilsig av vann via terreng som vil si arealer som kan bli oversvømt ved store nedbørsmengder, og avrenning som vil si arealenes evne til å absorbere eller fordrøye overvann.
Evne til å dempe temperatur:
- viser områders evne til å regulere temperatur gjennom skyggefaktor (vegetasjon), evapotranspirasjon (fordampning fra jord og utånding fra vegetasjon), arealstørrelse og klimasone.
Friluftsliv:
- viser omfang av stier, traktorveier, sykkelveier og skiløyper.
Naturmangfold :
- viser kartlagt naturmangfold, naturområder med juridisk vern, tresatte områder og sammenhengende blå områder.
Barrierer for naturmangfold og friluftsliv:
- viser infrastruktur som danner barrierer for arters forflytning og friluftsliv, som veier, jernbaner, bygninger mv.
Bruk og betydning
Kartene er ikke juridisk bindende, men gir et viktig kunnskapsgrunnlag i kommunens planarbeid. De brukes i vurderinger av klima- og miljøhensyn i arealplanlegging og reguleringssaker.
Videreutvikling
Begge kommunene har fått støtte fra Miljødirektoratet til å videreutvikle kartene, særlig med tanke på klimatilpasning. Dette har bidratt til at kommunene nå også har klimafremskrivningskart for fuktighet, tørke og barkebillerisiko for perioden 2041 – 2070, som styrker kommunenes evne til å planlegge mer robust og bærekraftig for fremtiden.
