Resirkulert jord og gravemasser gir stor gevinst for miljø og økonomi 

Bygg- og anleggsbransjen står for 40 % av globale CO2-utslipp, energiforbruk og avfall. Nye lover fra EU, som også påvirker Norge, krever at minst 65 % av byggeavfall skal gjenvinnes innen 2035. Resirkulering av gravemasser og jord kan bidra betraktelig til å øke gjenvinningsgraden.

I dag ligger Norge på under 50 %, og for lett forurensede gravemasser er gjenvinningsgraden bare 1 %. Store norske byer som Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim har satt mål om å nå 65 % materialgjenvinning allerede innen 2030. 
 
Fra 1. januar 2024 skal klima- og miljøhensyn vektes 30 % i offentlige anbud, og bærekraftsrapportering blir obligatorisk i selskapenes årsberetning. Selskaper som ikke følger disse kravene, vil ha vanskeligere for å vinne anbud. 

Oppnår 80% gjenvinning


Ved å levere forurensede masser til gjenvinning og bruke gjenvunne masser kan man et effektivt grep for å bidra til utslippskutt samtidig som det gir økonomisk gevinst. 

På Envir sitt jordvaskeanlegg på Laksevåg i Bergen oppnår de en imponerende gjenvinningsgrad på 80 %. Dette betyr at massene kan gjenbrukes i stedet for å sendes til deponier, noe som reduserer både kostnader og CO2-utslipp.  
 
Innleverte masser gjennomgår en grundig prosess før de kan gjenbrukes. Lastebilene som leverer masser til sortering og vasking veies inn og tipper massene i skitten sone, hvor de inspiseres for avfall. Videre mates massene inn i anlegget, hvor større steiner sorteres ut for eventuell videre behandling. Deretter vaskes og sorteres massene med moderne teknologi, som fjerner ulike former for forurensing. Etter flere vaske- og sorteringstrinn, renses også den fine sanden, og rene masser sorteres etter ønsket størrelse. 
 
E‍nvir disponerer også egen kai, som kan ta imot båter opp til drøyt 5000 tonn. For store prosjekter kan de ta imot eller skipe ut massene med båt, og dermed spare veinettet for hundrevis av lastebiler. Det gjør det også mulig å skipe ut spesielt forurensede masser til anlegg i Europa som har tillatelse til å håndtere disse.  

Damper Jorden for å fjerne fremmede plantearter 

Jorddamping er en miljøvennlig og effektiv metode for å fjerne biologisk forurensning fra jord. Fremmede arter som parkslirekne, gyvel, rynkerose og lupiner skaper store utfordringer både i Norge og internasjonalt. Damping av jorden sikrer at jorden blir 100 % fri for uønskede arter. 
 
Metoden er vitenskapelig dokumentert og effektiv, og Envir disponerer også eget laboratorium for å sikre kvaliteten på produktet de leverer. Når jord forurenset med fremmede arter ankommer, lastes den inn i dampanlegget. Den behandles med damp på over 94 grader i minst 20 minutter, som effektivt dreper alle uønskede frø og røtter. Renset jord kjøles ned og kan selges som den er. Alternativt kan den blandes med sand, lavastein, tegl eller gjødsel, tilpasset kundens behov. 

Envir sikrer også tydelig deling mellom skitten og ren sone for å unngå ny forurensning. Kjøretøy vaskes i eget vaskeanlegg før de forlater skitten sone, og vaskevannet renses i et vannbehandlingsanlegg. Dette bidrar til en kontrollert gjenvinning av viktige og ikke fornybare masser innen bygg og anlegg. Ikke minst viser dette hvordan bransjen kan øke den sirkulære ressursbruken, og slik spare natur og miljø.

Tilknyttede partnere

Klimapartnere er nå i hele Norge. Ta kontakt med ditt lokale kontor dersom du har spørsmål eller ønsker å bli partner.

Kart over klimapartner-regioner