Fyller opp tanken fra Powerhouse

hydrogen-kjorbo

Drivstoffkjede Uno-X åpnet sin første hydrogenstasjon i Sandvika den 22. november. Colonialmajor Odd Reitan og klima- og miljøminister Vidar Helgesen foretok den offisielle åpningen.

Klimapartner Asplan Viak har hatt en sentral rolle i å knytte miljøvennlige bygg opp mot miljøvennlig transport.

Hydrogenstasjonens beliggenhet er en direkte konsekvens av naboskapet til kontorparken på Kjørbo i Sandvika. Der har Asplan Viak og de andre Powerhouse-partnerne bygd om det de mener er verdens mest miljøvennlige kontorbygg – det vil si plusshus, som produserer mer energi enn det de selv forbruker. – Overskuddet kommer fra solcellepanelene på taket. Når vi i perioder produserer mer strøm enn vi bruker, har vi sett på mulige anvendelser av denne strømmen. Det var da ideen om å bruke Powerhouse-anlegget også til transportformål dukket opp, forteller Øyvind Mork, sjef i rådgiverfirmaet Asplan Viak, som er Powerhouse-partner og leietager på Kjørbo.

Nå brukes energien som er til overs fra bygget til å produsere hydrogen. Som deretter tankes opp av biler på den nye hydrogen-stasjonen. Hydrigen-stasjonen på Kjørbo er den første av 20 slike stasjoner som Uno-X skal bygge i Norge innen 2020, og prislappen på pilotanlegget er drøyt 30 millioner kroner.

Vi i Klimapartner gratulerer Asplan Viak med denne historiske åpningen!

Film fra åpningen kan sees her.

Skriv en kommentar

Navnet er påkrevd

Skriv en kommentar