Første spadetak for nytt grønt datasenter på Sørlandet

I går ble første spadetak tatt for et nytt datasenter på Støleheia i Vennesla kommune. Klimapartnere var tilstede under markeringen; for dette liker vi – ny, grønn verdiskaping på Agder.

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft tok det første spadetaket sammen med fylkesordfører i Vest-Agder Terje Damman, ordfører Torhild Brandsal i Vennesla kommune og Peder Nærbø i Bulk Infrastructure. Bulk Infrastructure gjør nå området klart for store kunder som ønsker datalagringskapasitet, og mener at Støleheia i Vennesla passer helt perfekt til behovene som disse dataparkene har.

I dag befinner de store datalagrene seg i andre land, og er ofte forsynt med energi fra fossile kilder. Behovet for nye dataparker øker enormt – det er anslått at det skal bygges 200 store datasentre i Europa de neste ti årene. I Norge kan vi tilby ren, fornybar kraft som disse datasentrene trenger mye av. Den kommende dataparken på Støleheia er lokalisert rett ved siden av transformatorstasjon og kraftlinjer hvor den fornybare kraften kan hentes rett ut for å drifte datasenteret.

En stor utfordring gjenstår riktignok; fiberkabel til utlandet. Det er helt avgjørende at fiber legges sammen med de nye utenlandskablene som nå planlegges for å kunne tilby god nok fiberkapasitet til datasenteret på Støleheia.

IMG_0355

Prosjekleder Trond Kristiansen i Vest-Agder fylkeskommune, som har jobbet aktivt med å få etablert grønne datasentre på Agder, feiret gårsdagens oppstart med Klima- og miljøminister Tine Sundtoft.

Se også Regionalplan Agder sin artikkel om denne seansen her

 

 

Skriv en kommentar

Navnet er påkrevd

Skriv en kommentar