Engasjert miljømisjonær fikk miljøpris

Som en markering av verdens miljødag 5. juni ble Cornelis Verkerk (t.h.) tildelt Kristiansand kommunes miljøpris 2014. Han fikk prisen for sitt arbeid med å utvikle Gurines Hage på Hamresanden, et av de største energivennlige boligprosjektene i sitt slag i Norge, og for å påvirke andre til å bygge miljøvennlig. Prisen på 10.000 kr skal gå til flere miljøtiltak for beboerne.

Til sammen elleve virksomheter og privatpersoner var nominert til årets miljøpris. Juryen hadde en interessant og vanskelig jobb med å vurdere de ulike forslagene som til sammen representerte hele spekteret av kandidater – fra utrettelig miljøengasjerte privatpersoner til store, miljøbevisste bedrifter med fokus på miljøteknologi i egen virksomhet.

Gurines hage

Gurines hage på Hamresanden ved Kristiansand lufthavn Kjevik.

Juryens begrunnelse

Det var flere grunner til at juryen til slutt valgte Cornelis Verkerk. Her er et utdrag fra juryens begrunnelse:

Cornelis Verkerk har vært en pådriver og foregangsfigur i forbindelse med å utvikle Gurines hage – et passivhusprosjekt med 128 seniorleiligheter. Dette boligkomplekset på Hamresanden er et av de største passivhus (energivennlig boligprosjekt) i sitt slag i Norge. (…)

Verkerk bidrar positivt til en miljøvennlig byutvikling i Kristiansand gjennom dette prosjektet. Han promoterer mer miljøvennlig byggteknikk og har jobbet for å påvirke andre til å tenke miljø i forbindelse med bygge- og rehabiliteringsprosjekter.

Flere miljøtiltak

Verkerk var veldig glad for anerkjennelsen av sitt arbeid og stolt over å motta prisen. Han fortalte at prispengene skal gå til styret i Gurines hage som vil bruke dem på ytterligere miljøtiltak i bomiljøet. Bygget har allerede tre elbiler som beboerne kan disponere ved behov.

 

At Gurines hage er et såkalt passivhus betyr at det har svart lavt energibehov, og at det henter energi til oppvarming fra passive eller fornybare kilder som sol, vind eller vann. Byggene er svært tette og godt ventilerte og har et sunt inneklima.

Mesteparten av energien til oppvarming og tappevann hentes fra fornybare energikilder. Byggene er i tre etasjer med universal utforming. Et luft-til-vann-anlegg varmer opp radiatorene og tappevann til hver leilighet.

Juryen for Klimapartnere Kristiansand kommunes miljøpris 2014 har bestått av Stian Storbukås fra formannskapet, Marte Rostvåg Ulltveit-Moe fra Naturvernforbundet og klima- og miljørådgiver Kim Øvland fra Kristiansand kommune.

Les mer på Kristiansand kommunes hjemmesider.

 

 

Skriv en kommentar

Navnet er påkrevd

Skriv en kommentar